ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Hacking στο DNA η μεγαλύτερη απειλή...


Αν αποκωδικοποιηθεί, το γενετικό «σχέδιο» του κάθε ηγέτη μπορεί να παράσχει πληροφορίες που θα τον καθιστούσαν έρμαιο στα χέρια κάθε κακόβουλου εχθρού του. Αλλά και θα δίνει την δυνατότητα να κατασκευαστούν βιολογικά όπλα που θα είχαν ως στόχο τους μόνο εκείνον και δεν θα άφηναν κανένα ίχνος. Το σενάριο του περιοδικού Atlantic που μόλις κυκλοφόρησε μας μεταφέρει στο 2016… περίπου. Σε ένα από τα πολλά websites που θα υπάρχουν, στα οποία θα υποβάλλονται προκλήσεις για τον σχεδιασμό ενός ιού, με την ίδια ευκολία που θα υποβάλλονται και κάποια προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος στους λεμφαδένες και θα επιλύεται από τον σχεδιασμό ενός βιοαγωγού που θα σχεδιάζεται αποκλειστικά για το κάθε άτομο. Σε ένα από τα πολλά αυτά websites λοιπόν, που θα λέγεται99Virions, υποβάλλεται μία τέτοια πρόκληση. Μπορεί να είναι σύμβουλος μίας φαρμακευτικής εταιρείας, ή οτιδήποτε, αλλά δεν έχει σημασία. Η πρόκλησή του είναι ενδιαφέρουσα για τους ερασιτέχνες ιολόγους της εποχής και θα πλήρωνε και 500 δολάρια περίπου για το καλύτερο σχέδιο. Το 2016, το DNA hacking θα χρειάζεται πολύ φτηνό εξοπλισμό.
Μέσα σε 12 ώρες, 243 άνθρωποι θα έχουν υποβάλλει τα σχέδιά τους. Ένας θα είναι ο νικητής. Ο χρήστης με το κωδικό όνομα GeneGenie27, ένας 20χρονος φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Columbia που του αρέσει η ιολογία. Το σχέδιό του θα προωθηθεί πολύ γρήγορα στην μεγαλύτερη online βιο-αγορά, στη Σαγκάη. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, ένα startup στην Ισλανδία, θα αναλάβει έναντι τιμήματος να συνθέσει το σχέδιο που αποτελείται από 5984 ζεύγη, σε πραγματικό γενετικό υλικό. Τρεις μέρες αργότερα, ένα πακέτο που θα περιέχει 10 milligram από γρήγορα διαλυόμενα χαπάκια, θα δοθεί σε ένα φάκελο της FedEx σε κάποιο οδηγό της εταιρείας.
Δύο ημέρες αργότερα, η Samantha, φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Harvard, θα λάβει το πακέτο. Νομίζοντας ότι περιέχει τα ναρκωτικά που έχει παραγγείλει για το βραδινό πάρτι, θα βάλει ένα από αυτά τα μικροσκοπικά χαπάκια στο ρουθούνι της και μετά θα αρχίσει να ετοιμάζεται. Μέχρι να ντυθεί η Samantha, η ταμπλέτα θα έχει αρχίσει να διαλύεται και ένα μέρος από ξένο DNA θα έχει εγκατασταθεί στη ρινική χλωρίδα της.
Το ναρκωτικό δεν θα ήταν της προκοπής. Το μόνο που θα κέρδιζε η Samantha, θα ήταν ένα κρύωμα. Αργότερα εκείνη τη νύχτα θα είχε ένα ελαφρύ πυρετό και θα κυκλοφορούσε στην πανεπιστημιούπολη μερικά δισεκατομμύρια μόρια ενός ιού. Τα μόρια αυτά θα εξαπλωθούν στους φοιτητές και επισκέπτες του πανεπιστημίου και θα προκαλέσουν αδιάφορα συμπτώματα. Λίγο πυρετό και μερικές βουλωμένες μύτες. Αυτό, όμως, θα αλλάξει, όταν ο ιός, θα συναντήσει ένα συγκεκριμένο DNA, ένα DNA το οποίο θα ξεκλειδώσει εντελώς διαφορετικές συμπεριφορές στο συγκεκριμένο άτομο, πολύ πιο επικίνδυνες. H αλληλουχία που θα ξεκλειδώσει ο ιός στο συγκεκριμένο άτομο θα είναι μία πάρα πολύ δραστήρια νόσος που θα χτυπήσει το νευρικό σύστημα, θα οδηγήσει σε απώλεια μνήμης και, εν τέλει, σε θάνατο. Ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που διαθέτει το συγκεκριμένο DNA που θα πυροδοτήσει αυτή την ακολουθία είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο πανεπιστήμιο Harvard, αργότερα εκείνη την εβδομάδα. Σίγουρα, εκατοντάδες άνθρωποι στο Πανεπιστήμιο θα φταρνίζονται, αλλά η Μυστική Υπηρεσία δεν θα υποψιαζόταν κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια