ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τεχνολογία το 2013 με νέα θαύματα...


Mark Andersοn δεν είναι ο τύπος που θα δείτε να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των κοσμικών περιοδικών όπως ο Pete Cashmore του Mashable ή ο Joshua Topolsky του The Verge, αλλά θα σας πούμε δύο πράγματα γι αυτόν. Tο Newsletter του, Strategic News Service διαβάζεται από όλο τον κόσμο της τεχνολογίας, από τον Gates, μέχρι τον Larry Page και… μαζί με τον Robert Scoble της Rackspace, ίσως είναι οι μόνοι που μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι guru της αγοράς τεχνολογίας. Ο Andersοn λοιπόν κάθε Δεκέμβριο, κάνει 10 προβλέψεις για την αγορά  που συνήθως… επιβεβαιώνονται. Ας δούμε τις φετινές:
Οι φορητές συσκευές θα κυριαρχήσουν στην αγορά υπολογιστών
Τα pads και τα υβρίδια θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της αγοράς των υπολογιστών το 2013, λέει ο Anderson αν και πολλοί τον αμφισβητούν. Ενώ είναι η κατηγορία με τους υψηλότερους ρυθμούς πωλήσεων και οι απολύτως φορητοί υπολογιστές – tablets, αποτελούν το όνειρο όλων όσων δουλεύουν και θέλουν να εξασφαλίσουν ισχύ και φορητότητα ταυτόχρονα, πέρα από τα ultrabooks, καμία άλλη συσκευή δεν έχει πείσει ότι μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη. Σίγουρα όχι το Surface της Microsoft.
Intel: Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς!
Οι χρονιές 2011 και 2012 ήταν οι χρονιές των επεξεργαστών της Intel, ειδικά η τελευταία που καθόρισε και την τάση στα ultrabooks αλλά όχι τα υβρίδια. Σύμφωνα με τον Anderson όμως, η πρωτοκαθεδρία της εταιρείας θα τελειώσει μέσα στη χρονιά και η νέα γενιά  chips που θα εξοπλίζουν τις απολύτως φορητές συσκευές θα κατασκευάζονται από την Qualcomm και την Arm.
Η κυριαρχία της Net TV
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των οικογενειών θα διασκεδάζουν στο σαλόνι τους με διαδικτυακή τηλεόραση. Πράγμα που θα υιοθετήσουν κι άλλα μέρη του δυτικού κόσμου, όταν θα το επιτρέπει το bandwidth. Η αλλαγή αυτή στην «διανομή» του τηλεοπτικού περιεχομένου θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του, άρα αλλάξει και τον τρόπο της παραγωγής του (Λιγότερο star system και περισσότερη διαφοροποίηση ίσως;). Σίγουρα, όμως, θα αλλάξει η προβολή του. Τέλος στις διακοπές για διαφημίσεις.
Η μάχη LTE και Οπτικής ίνας θα προκαλέσει επαναστάσεις στο Broadband
Σε περιοχές που εξυπηρετούνται από DSL, οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα για να έχουν LTE και θα παίρνουν υψηλότερες ταχύτητες. Σε περιοχές, όμως, που θα υπάρχει οπτική ίνα, θα πληρώνουν περισσότερα για LTE και θα παίρνουν κάτι λιγότερο από αυτό που έχουν στην «επίγεια» σύνδεσή τους. Η αντιδιαστολή αυτή, σύμφωνα με τον Andersen, θα προκαλέσει και τις τεράστιες αλλαγές στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και οι πάροχοι θα κληθούν να επανεξετάσουν τις χρεώσεις τους ανά MB. Με τη σειρά τους, οι καταναλωτές θα είναι πιο αυστηροί στην παρεχόμενη υπηρεσία και την τιμολόγησή της από τους παρόχους.
H Google θα βρει τη χαμένη της μαγεία
Το Facebook κουράστηκε, η Apple είναι χωρίς τον Steve, η Microsoft είναι η Microsoft και η Amazon παίζει μόνη της μπάλα. Η Google, προσφέροντας λύσεις σε ένα εύρος υπηρεσιών όπως email, smartphones, βίντεο, χάρτες και αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, ανοίγει μονοπάτια ανάπτυξης για πολλά ακόμα χρόνια. Εν ολίγοις; Η Google θα γίνει η νέα Apple. Αν θέλει…
Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, γίνονται «παγκόσμιο» ζήτημα
Ολοένα και περισσότερα κράτη θα περάσουν νόμους που θα εγκρίνουν και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό στους δρόμους τους, ενώ σοβαρές εταιρείες θα αναλάβουν την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάποια μοντέλα τους (η πρόβλεψη αυτή έγινε πριν την ανακοίνωση της Volvo ότι σκοπεύει να κατασκευάσει τέτοια αυτοκίνητα). Το στοίχημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι αν ο ενθουσιασμός των υποψήφιων επιβατών σε αυτά τα αυτοκίνητα, θα ξεπεράσει τον φόβο των μηνύσεων σε περίπτωση ατυχήματος.
Τα e-Books θα ξεπεράσουν τα «χάρτινα» βιβλία
Οι πωλήσεις e-Books θα ξεπεράσουν αυτές των σκληρόδετων βιβλίων μέσα στο 2013, με την διαφορά επί των ποσοστών να φτάνει μέχρι και τις 30 μονάδες.
Η χρονιά των ισχνών αγελάδων για τις επιχειρησιακές υποδομές ΙΤ
Αν και τα «μεγάλα data» είναι το σλόγκαν της χρονιάς που έρχεται, οι βέντορες της αγοράς δεν θα είναι πολύ πρόθυμοι να πληρώσουν σε επενδύσεις. Με εξαίρεση την αγορά του security, το enterprise κομμάτι της πληροφορικής, δεν φαίνεται πρόθυμο να υιοθετήσει τα Windows 8 στους servers του και η χρονιά θα είναι μία ακόμα «αμυντική» περίοδος.
Ο ρόλος των Χακτιβιστών εδραιώνεται στην πολιτική διαφάνεια
Ο online ακτιβισμός και πιο συγκεκριμένα ο Hackτιβισμός δεν είναι πια ένα αγκάθι στα πλευρά των κυβερνήσεων. Αντιθέτως, γίνεται ολοένα και περισσότερο μία υπολογίσιμη δύναμη στην πολιτική σε δύο επίπεδα. Την ολοένα και αυξανόμενη διαρροή απόρρητων πληροφοριών, αλλά και την χρήση του internet για την εγρήγορση και ενημέρωση σε θέματα πολιτικής, δικαιωμάτων και κοινωνίας. Ο χακτιβιστής, το 2013, θα είναι ο υπολογίσιμος «σύντροφος» των εταιρειών ασφαλείας και των κρατικών οργανισμών… ανοίγοντας έτσι (αναγκαστικά) τον δρόμο για πιο ανοιχτές κυβερνήσεις.
Η εφοδιαστική αλυσίδα και η ασφάλειά της
Ο τρόπος και ο τόπος που παράγονται και διανέμονται τα προϊόντα τεχνολογίας αλλάζει. Για λόγους «ασφαλείας», ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και διανομής θα γίνεται πολύ πιο κοντά στην χώρα διάθεσης. Θα είναι όμως και αυτό ένα μέσο να ανακοπεί η Ανατολίτικη επέλαση στα consumer electronics. Εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft, η HP και άλλες, μέσα στην επόμενη χρονιά θα εφεύρουν τρόπους να αυτοματοποιήσουν και να μετακομίσουν την γραμμή παραγωγής και μέσα από την αυτοματοποίηση αυτή θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από την παύση χρήσης φτηνού εργατικού δυναμικού.
Αν ισχύουν οι εκτιμήσεις του Andersen, τότε το 2013 θα είναι η χρονιά που τίποτε δεν θα μείνει το ίδιο. Θα βιώσουμε την μετάβαση στο Wireless, στο driveless, αλλά και απόλυτο mobility. Ίσως όχι όλοι με τις ίδιες ταχύτητες. Η Έλληνες δεν πρόκειται να είναι στην πρώτη ομάδα πολιτών του κόσμου που θα υιοθετήσουν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους. Θα είμαστε όμως online να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να τις υιοθετήσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια