ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάντε καινούργιο το κινητό ή το laptop τώρα...


Οι νοικοκυρές αυτή την εποχή, κάνουν γενική καθαριότητα στο σπίτι για να το προετοιμάσουν για το Πάσχα και το καλοκαίρι. Είναι καλή εποχή να κάνετε κάτι αντίστοιχο και στις συσκευές σας, το laptop και το smartphone σας, ώστε να πετάξετε ότι δεν χρειάζεται, είτε αυτό είναι βρωμιά, είτε προγράμματα και να τα ανανεώσετε για το καλοκαίρι.
xlarge

Πετάμε τα άχρηστα

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στα πλαίσια αυτής της ανοιξιάτικης «φασίνας», είναι να διαγράψετε όλα εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Προγράμματα, extensions από τουςbrowser κλπ. Απεγκαταστήστε τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε στο PC ή το laptop και ξεφορτωθείτε όλες εκείνες τις εφαρμογές που δεν είδαν ποτέ χαρά στο smartphone σας. Καθαρίστε το registry με το CCCleaner, που είναι δωρεάν, τόσο για Windows, όσο και για Mac, αδειάστε τον κάδο ανακύκλωσης, διαγράψτε τις λίστες με τα πρόσφατα έγγραφα και κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στον browser. Διαγράψτε: προσωρινά αρχεία, ιστορικό, cookies, λήψεις.
Επίσης, ανεξάρτητα ποιον ή ποιους browser χρησιμοποιείτε, πηγαίνετε στα add-ons, πρόσθετα, ή extensions (όπως και να ονομάζονται) και διαγράψτε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε για να δείτε τον browser σαν να πηγαίνει και πάλι… σφαίρα. Επίσης, στον λογαριασμό Google σας, πηγαίνετε στην ασφάλεια (Security) και στο Connected Applications and Sites, κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα σε εφαρμογές σε συσκευές  που δεν χρησιμοποιείτε πια.
Μπορείτε να κάνετε defragment στο Windows PC, για να τακτοποιήσετε μέρος ή όλο το δίσκο σας. Κι αν θέλετε να μην αρκεστείτε μόνο στο εργαλείο συστήματος που σας δίνουν ταWindows, μπορείτε να δείτε το άλλο δωρεάν εργαλείο που έχουν φτιάξει οι ίδιοι που έχουν κάνει το CC Cleaner, το Defraggler και δει την δωρεάν του έκδοση. Οι χρήστες Mac, αν και δεν έχουν  ιδιαίτερη ανάγκη για defragment στο δίσκο τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τοDaisyDisk.
Και ανεξάρτητα τι λειτουργικό «τρέχει» το laptop ή το smartphone σας, ελέγξτε ότι έχετε κατεβάσει τα τελευταία updates, τόσο για το λειτουργικό, όσο και για τις μεμονωμένες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

Προστασία

Εφόσον καθαρίσατε και τακτοποιήσατε το σύστημά σας και «τρέχει» όπως πρέπει, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να το θωρακίσετε. Κάντε όλα τα updates στο σύστημα Firewall καιAntivirus που χρησιμοποιείτε. Σκανάρετε μετά όλα τα κομμάτια του δίσκου – δίσκων σας και μπείτε στη διαδικασία να σκανάρετε και τους εξωτερικούς που χρησιμοποιείτε. Για καλύτερη προστασία, τρέξτε κι ένα πρόγραμμα όπως το SpywareBlaster για να «ξεφορτωθείτε» οποιοδήποτε Spyware έχει βρει κατοικία στο laptop σας.
Κάτι αντίστοιχο κάντε και στο Android smartphone σας. Τόσο η Avast όσο και η AVGπροσφέρουν κάποια δωρεάν χαρακτηριστικά για στοιχειώδη προστασία από ιούς, ενώ όλες οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν antivirus προγράμματα επί πληρωμή. Οι κάτοχοι iOS συσκευών δεν έχουν προς το παρόν τέτοια ανάγκη γιατί η συσκευή τους προστατεύεται από το «σύννεφο» ασφαλείας της Apple.
Θα πρέπει επίσης να δείτε τι θα κάνετε και με τα passwords σας. Κατεβάστε ένα πρόγραμμα που θα σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τα password σας και δεν θα χρειάζεται πια, ούτε να κολλάτε post it στην οθόνη, ούτε να χρησιμοποιείτε το ίδιο password για κάθε υπηρεσία, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτος/η σε οποιαδήποτε παραβίαση.

Των φρονίμων τα παιδιά…

Εφόσον τακτοποιήσατε τόσο το ίδιο το σύστημά σας, όσο και την ασφάλειά του, είναι καλό να μπείτε στη διαδικασία του back up, για να είστε σχετικά καλυμμένος/η στην περίπτωση που αποφασίσει το laptop σας να… αναφλεγεί. Τόσο τα Windows όσο και τα Mac διαθέτουν backupsupport σε δευτερεύοντα μέσα αποθήκευσης, είτε είναι ένας εξωτερικός δίσκος, είτε κάποιοDVD. Πάρτε back up από τις φωτογραφίες, τις μουσικές σας, τα έγγραφα, τις ταινίες, το πορνό ή οτιδήποτε έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας.
Υπάρχει πάντα η λύση να κρατάτε τα αρχεία σας στο σύννεφο, πληρώνοντας ένα σχετικό αντίτιμο, αλλά δεν είναι όλοι φαν αυτής της ιδέας. Σημειώστε δε πως το back up είναι κάτι που πρέπει να κάνετε σχετικά συχνά και προγραμματισμένα. Εμ… πρέπει. Ε;

Πλύσιμο

original
Τώρα που φροντίσατε τα εσώψυχα του μηχανήματός σας, καλό είναι περάσετε και στο πραγματικό καθάρισμα. Καθαρίστε την οθόνη σας με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί και αφαιρέστε τη λίγδα που μαζεύει το ποντίκι σας με ένα ανάλογο πανί. Καθαρίστε επίσης τονπύργο του σταθερού υπολογιστή σας και το εξωτερικό του laptop. Πάντα με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί που δεν θα αφήνει χνούδι. Κουνήστε, γυρίστε ανάποδα το πληκτρολόγιο και αν δεν έχετε «φυσητήρι» ή δεν έχετε πάρει το ειδικό σπρέι που «φυσάει» τη σκόνη και ταψίχουλα από το keyboard, χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα για μερικώς καλά αποτελέσματα. Αν τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σας έχουν υπολείμματα από καφέ ή τα clubsandwich που μασουλάτε στέλνοντας μηνύματα στους φίλους σας στο facebook, περάστε τα πλήκτρα με ένα απαλό σαπουνόνερο και σκουπίστε τα προσεκτικά.
Et voila. Η πασχαλιάτικη – ανοιξιάτικη φασίνα της συσκευής σας, είναι ολοκληρωμένη. Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε να βγάζετε τα καλοκαιρινά από τη ντουλάπα σας και να φυλάξετε τα χειμωνιάτικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια