ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H Google ετοιμάζει εργαστήριο με κβαντικό υπολογιστή

Η Google ετοιμάζει ένα νέο ερευνητικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να λύσει προβλήματα που είναι πολύ περίπλοκα για τους παραδοσιακούς υπολογιστές. Θα στεγαστεί στο Ames Research Center της NASA και το νέο Κβαντικό Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης (Quantum Artificial Intelligence Lab) θα έχει έναν κβαντικό υπολογιστή κατασκευασμένο από την D-Wave Systems. Θα λειτουργεί υπό την Universities Space Research Association και ο υπέρ-υπολογιστής θα είναι διαθέσιμος σε ερευνητές από όλο τον κόσμο για να επεξεργαστούν τα σχέδιά τους.
Ο στόχος του εγχειρήματος αυτού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση blog από την Google, είναι "να μελετηθεί πώς η εργασία με κβαντικούς υπολογιστές μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα μάθησης των υπολογιστών". Οι δυνατότητες των παραδοσιακών υπολογιστών είναι περιορισμένες, καθώς λειτουργούν με τις καταστάσεις 0 και 1 και ως εκ τούτου δεν είναι και τόσο ικανοί στην επίλυση "πραγματικών δημιουργικών προβλημάτων". Σε αντίθεση, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν ένα και μόνο chip για την αποθήκευση εκατοντάδων στοιχείων που είναι γνωστά ως κβαντικά bits (quantum bits) ή qubits. O συγκεκριμένος υπολογιστής της D-Wave θα έχει 512 qubits σε ένα chip, σύμφωνα με την The Wall Street Journal. Αξιοποιώντας τον συχνά παράξενο κόσμο της κβαντικής μηχανικής, ένα qubit μπορεί να έχει την τιμή 1, την τιμή 0 ή και τις δύο ταυτόχρονα.
Έτσι, οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να εκτελέσουν υπολογισμούς και να αποθηκεύσουν πληροφορίες σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους παραδοσιακούς υπολογιστές. "Η ικανότητα μάθησης από τους υπολογιστές έχει να κάνει με την δημιουργία καλύτερων μοντέλων διαφόρων καταστάσεων για να έχουμε ακριβέστερες προβλέψεις. Αν θέλουμε να θεραπεύσουμε ασθένειες, χρειαζόμαστε καλύτερα μοντέλα για τον τρόπο ανάπτυξής τους. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικότερες περιβαλλοντικές πολιτικές, χρειαζόμαστε καλύτερα μοντέλα κατανόησης καταστάσεων του κλίματος μας. Και αν θέλουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη, αποτελεσματικότερη μηχανή αναζήτησης, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τα ερωτήματα και το περιεχόμενο του διαδικτύου έτσι ώστε να έχετε καλύτερες απαντήσεις", δήλωσε ο Hartmut Neven, διευθυντής τεχνολογίας της Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια