ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όταν το laptop μουσκέψει και πρώτες βοήθειες

Σύμφωνα με μελέτες, τα ατυχήματα με υγρά πάνω από το laptop βρίσκονται στη λίστα με τις πιο διαδεδομένες αιτίες καταστροφής του. Μάθε πώς να το γλυτώσεις από τον κάδο των αχρήστων.
Γενικές συμβουλές
Ξεκινάμε από τα βασικά. Οι καλές πληροφορίες αλλά και οι πρώτες δράσεις που πρέπει να κάνουμε άμεσα..
Οταν γίνει το «κακό», και δεις τον καφέ σου, το νερό σου, τον χυμό σου και οτιδήποτε άλλο να προσγειώνεται μεγαλοπρεπώς στο laptop ή στο netbook σου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, σχεδόν σαν αντανακλαστική αντίδραση, είναι να βγάλεις την μπαταρία και να το αποσυνδέσεις από το ρεύμα. Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτό και ίσως να σώσεις το μηχάνημά σου από ολοκληρωτική καταστροφή. Αφού λοιπόν κάνεις πρώτα τα παραπάνω και ανάλογα το τι έπεσε στο laptop σου, ακολούθησε τις συμβουλές που ακολουθούν.
Στέγνωσέ το με αέρα
Εάν έπεσε μικρή ποσότητα νερού πάνω στο laptop σου, η πιο απλή μέθοδος είναι να το στεγνώσεις «φυσικά». αναποδογύρισέ το, άφησέ το ανοιχτό για να περνάει εύκολα ο αέρας και αν είναι δυνατόν βάλε το σε μία πηγή αέρα όπως έναν ανεμιστήρα. Άφησέ  το να στεγνώσει καλά για δύο μέρες (μπορεί να φαίνεται πολύς καιρός αλλά πρέπει να είσαι σίγουρος) και αν όλα πάνε καλά βάλε την μπαταρία.
ΠροσοχήΜην χρησιμοποιείς πηγές θερμότητας όπως πιστολάκι για τα μαλλιά ή κάποιο… καλοριφέρ. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να λιώσουν τα ευαίσθητα πλαστικά στο εσωτερικό του laptop και να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Αποξηραντικά μέσα
Εάν το υγρό έχει περάσει βαθιά μέσα στο εσωτερικό του laptop σου τότε χρησιμοποίησε κάποιο αποξηραντικό για να το τραβήξεις προς τα έξω όπως τζελ πυριτίου, ή –ακόμα πιο απλά- λίγο ωμό ρύζι. Θα χρειαστείς επίσης ένα μεγάλο δοχείο, αρκετά μεγάλο για να χωρέσει μέσα το laptop σου, το οποίο θα είναι και αεροστεγές ούτως ώστε να μην επιτρέπει να μπει υγρασία από τον εξωτερικό χώρο. Αφού γεμίσεις το δοχείο με αρκετό ρύζι για να καλύψει όλο το laptopσου, κλείσε το και άφησέ το μέσα για περίπου δυο μέρεςΠροσοχή! Θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν απομακρύνεις το ρύζι από το laptopσου. Καλό θα είναι να φροντίσεις να το καθαρίσεις με μεγάλη προσοχή χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Βγάλε το πληκτρολόγιο
Το πληκτρολόγιο είναι αυτό που συνήθως «πληρώνει τη νύφη» όταν γίνεται κάποιο ατύχημα, λόγω της θέσης που βρίσκεται. Το κακό είναι πως κάτω από το πληκτρολόγιο βρίσκονται και όλα τα υποσυστήματα του laptop. Αν λοιπόν χύθηκε μεγάλη ποσότητα υγρού, ίσως να χρειαστεί να βγάλεις το πληκτρολόγιο για να καθαρίσεις με προσοχή το εσωτερικό του υπολογιστή σου. Ακολούθησε τις οδηγίες και καθάρισε το εσωτερικό του με ένα μαλακό πανί το οποίο θα έχεις νοτίσει με κάποιο ελαφρύ καθαριστικό με βάση το αλκοόλ
ΠροσοχήΤο να αφαιρέσεις το πληκτρολόγιο είναι μια επικίνδυνη διαδικασία και μπορεί να βλάψεις τον υπολογιστή σου αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις. Αν δεν είσαι σίγουρος καλύτερα φώναξε κάποιον που ξέρει ή πήγαινε σε κάποιοservice.
Χρησιμοποίησε καθαρό οινόπνευμα
Αν έπεσε στο laptop σου μεγάλη ποσότητα υγρού εκτός από νερό, τότε το να το καθαρίσεις απλά επιφανειακά μάλλον δεν θα λύσει το πρόβλημά σου. Καιρός λοιπόν για πιο «δραστικές» λύσεις. Χρησιμοποίησε καθαρό (τουλάχιστον 99%) οινόπνευμα  για να γεμίσεις ένα δοχείο αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το laptopσου. Έπειτα βάλε το laptop σου μέσα στο δοχείο (απόφυγε την οθόνη) και φροντίστε ούτως ώστε το οινόπνευμα να μπει και στην παραμικρή «χαραμάδα». Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία για μερικά λεπτά και μετά άσε το laptop να στεγνώσει για δύο μέρες. 
Προσοχή! Αν δεν χρησιμοποιήσεις καθαρό οινόπνευμα τότε υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις χειρότερα το laptopσου αφού οτιδήποτε άλλο θα αφήσει κατάλοιπα στο εσωτερικό του προκαλώντας ενδεχομένως κάποιο βραχυκύκλωμα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Όλες οι παραπάνω «τεχνικές» πρέπει να γίνουν με προσοχή και μόνο σαν «τελευταία λύση» αν θες να σώσεις κάποιο Laptop που βρίσκεται εκτός εγγύησης. Οι παραπάνω ενέργειες παραβιάζουν την εγγύηση του laptop σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια