ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Πράσινο φως» για γρήγορο Internet και σε αγροτικές περιοχές

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του έργου για ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος του έργου, το οποίο επανασχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πήρε την έγκριση από την αρμόδια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μένει πλέον να δοθεί και η έγκριση για τη χρηματοδότησή του.
Ο φάκελος του έργου είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαφωνεί σε αρκετά σημεία. Το επόμενο βήμα ήταν ο επανασχεδιασμός του έργου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να δοθεί η πρώτη έγκριση που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί και η χρηματοδότηση. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως και για τη χρηματοδότηση θα δοθεί τελικώς το «πράσινο φως» πολύ σύντομα.
Ο προϋπολογισμός του έργου, μετά τον επανασχεδιασμό του, ανέρχεται στα 161,77 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν ληφθεί υπόψη και τα νέα δημογραφικά στοιχεία που προέκυψαν από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας.
ΣΔΙΤ 
Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και αντικείμενό του είναι η κάλυψη αγροτικών περιοχών της χώρας, χωρίς υφιστάμενο δίκτυο, με διαδικτυακή υποδομή υψηλής ταχύτητας. Ουσιαστικά, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του γεωγραφικού ψηφιακού χάσματος, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ε.Ε. που επιθυμεί την προώθηση της ευρυζωνικότητας ακόμη και σε περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους λόγω μικρού αριθμού πιθανών πελατών.
Ερώτημα αποτελεί ποιοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα ενδιαφερθούν να αναλάβουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, αν και η επιδότηση είναι αρκετά υψηλή.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα δούμε κοινοπραξίες να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ενώ δεν αποκλείουν τη συμμετοχή και κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια