ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

'Μαγνήτης' και στο δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές tech startups

Παρά την επενδυτική "λειψυδρία" που χαρακτηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα οι τεχνολογικές startup εταιρείες της χώρας εξακολουθούν να αποτελούν "μαγνήτη" για τα επενδυτικά κεφάλαια, τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού. 
Συγκεκριμένα, σε 2,91 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι ελληνικές τεχνολογικές startup εταιρείες στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, εμφανίζοντας σημαντική πτώση από τα 17 περίπου εκατ. δολάρια που συγκέντρωσαν στο πρώτο τρίμηνο. Αν, πάντως, εξαιρεθεί η επένδυση ύψους 15 εκατ. που προσέλκυσε η Persado, τότε για το δεύτερο τρίμηνο οι ελληνικές εταιρείες συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα και μάλιστα με μικρότερο απόλυτο αριθμό επενδύσεων. 
Και σε αυτό το τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού προήλθε από μία εταιρεία, και στην προκειμένη περίπτωση από το Taxibeat, η οποία ανακοίνωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι ολοκλήρωσε έναν γύρο πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (περίπου 1,97 εκατ. δολ.) από το Openfund και από ιδιώτες επενδυτές. Ο γύρος ολοκληρώθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου και τα χρήματα αναμένεται να κατευθυνθούν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η country manager του Taxibeat Γαλλίας, Νίκυ Αντλ, για την καθιέρωση της παρουσίας της εταιρείας στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιείται και για την επέκτασή της σε δύο νέες αγορές στο άμεσο μέλλον. Μέχρι στιγμής έχει γνωστό μόνον ότι το Taxibeat "μετρά αντίστροφα" για το λανσάρισμα στο Μεξικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Taxibeat, Νίκο Δρανδάκη, η εταιρεία εξετάζει την πιθανότητα επέκτασης και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και την είσοδό της στην Ασία. 
Η πιο πρόσφατη χρηματοδότηση, η οποία ανακοινώθηκε στο τέλος Ιουνίου, ήλθε για το (πρώην πλέον) i-Kiosk. Η εταιρεία ανακοίνωσε την προσέλκυση επένδυσης συνολικού ύψους 450.000 δολαρίων (350.000 ευρώ) για την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας, την επέκταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των λύσεών της και στο εξωτερικό. Η εταιρεία "συστήνεται" πλέον στους συνεργάτες της ως Intale, ενώ την πρόσφατη χρηματοδότησή της "καθοδήγησε" το PJ Tech Catalyst Fund με 300.000 ευρώ και ακολούθησαν επενδυτικοί "άγγελοι" με επιπλέον 50.000 ευρώ. 
Και εάν την ώθηση στις επενδύσεις στις ελληνικές τεχνολογικές startups την έχει δώσει η λειτουργία των συγχρηματοδοτούμενων από κοινοτικό πρόγραμμα Jeremie Funds, η νέα χρηματοδότηση που ανακοίνωσε στο προηγούμενο τρίμηνο η Intelen δείχνει πως οι ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές και από το εξωτερικό και μάλιστα από τη "Μέκκα" των επενδύσεων υψηλού ρίσκου, την Αμερική. Η ελληνική ενεργειακή startup ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 360.000 δολαρίων για την υποστήριξη της μεταφοράς των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της περαιτέρω επέκτασής της στην αμερικανική αγορά. Η χρηματοδότηση προήλθε από μία ομάδα επενδυτικών "αγγέλων" τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια