ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Windows 8.1 με σοβαρές αλλαγές στην οθόνη Έναρξης

Η οθόνη Έναρξης (Start Screen) των Windows 8.1 είναι η «βιτρίνα» του λειτουργικού καθώς αποτελεί ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που θα συναντήσει κανείς από την πρώτη στιγμή. Αν και υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης με την boot to desktop επιλογή, ωστόσο η πλειονότητα των χρηστών και ιδιαίτερα των κατόχων Windows 8.1 tablets θα βρουν τις αλλαγές ιδιαίτερα θετικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των Windows 8. Δείτε παρακάτω τι έχει αλλάξει στην οθόνη Έναρξης των Windows 8.1 Preview που πλέον διαθέτει καλύτερη διαχείριση, περισσότερα μεγέθη tiles και βελτιωμένη υποστήριξη για μεγαλύτερες αναλύσεις οθόνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΓΕΘΗ TILES

Στα Windows 8 τα διαθέσιμα μεγέθη των tiles για τις metro εφαρμογές ήταν μόνο δύο, ενώ δεν υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής μεγέθους των desktop εφαρμογών. Η κατάσταση στα Windows 8.1 αλλάζει και πλέον έχουν προστεθεί ακόμη δύο μεγέθη που φτάνουν τα τέσσερα στο σύνολο (Small, Medium, Wide και Large). Επίσης, τα tiles των desktop εφαρμογών υποστηρίζουν πλέον δύο μεγέθη, Small και Large, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να καρφιτσώσετε ακόμη περισσότερες εφαρμογές στην οθόνη Έναρξης.
Windows 8.1 Preview Start Screen
Το Large μέγεθος δεν υποστηρίζεται προς το παρόν από όλες τις εφαρμογές ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή του καιρού, το νέο μέγεθος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού το live tile εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες σε σύγκριση με πριν και δεν κρίνεται απαραίτητο το άνοιγμα της εφαρμογής.
Windows 8.1 Preview Start Screen
Επιπλέον, στους υπολογιστές και tablets υψηλής ανάλυσης υπάρχει η επιλογή Show more tiles που δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης περισσότερων tiles στην οθόνη Έναρξης και αξιοποιεί καλύτερα τον ελεύθερο χώρο σε σύγκριση με τους χαμηλότερης ανάλυσης υπολογιστές.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ TILES

Windows 8.1 Preview Start Screen
Όπως είδαμε στο αντίστοιχο how-to για την οργάνωση των tiles στην οθόνη Έναρξης των Windows 8, η μετακίνηση των tiles είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση. Ένα χαρακτηριστικό που παρατηρήθηκε περισσότερο σε υπολογιστές με οθόνες αφής ήταν η λανθασμένη μετακίνηση των tiles κατά το scroll με το δάκτυλο. Έτσι, για τη μετακίνηση και διαχείριση των tiles στα Windows 8.1 θα χρειαστεί αρχικά να ενεργοποιήσετε το «Customize mode» για να συνεχίσετε με τις αλλαγές σας.
Windows 8.1 Preview Start Screen
Οι δυνατότητες μετακίνησης, καρφιτσώματος, δημιουργίας ομάδων και ορισμού ονόματος συνεχίζουν να υπάρχουν στα Windows 8.1. Μάλιστα, η διαδικασία έγινε ακόμη πιο εύκολη και πλέον μπορείτε να πληκτρολογήσετε το όνομα μιας ομάδας tiles απευθείας χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το Semantic Zoom που χρειάζεται στα Windows 8. Επιπλέον, η μετακίνηση των tiles έγινε βελτιώθηκε και υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης μετακίνησης δύο ή περισσοτέρων tiles ταυτόχρονα με μία απλή drag-n-drop κίνηση.

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

Windows 8.1 Preview Start Screen
Στα Windows 8 οι ρυθμίσεις για την εξατομίκευση, την αλλαγή χρωματισμών και σχεδίων της οθόνης Έναρξης υπήρχαν «κρυμμένες» στην περιοχή των PC Settings. Στα Windows 8.1 οι ρυθμίσεις είναι διαθέσιμες πλέον απευθείας από την οθόνη Έναρξης μέσω του συμβόλου Settings των Charms και οι αλλαγές εφαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο. Έχουν προστεθεί ακόμη περισσότερα σχέδια, ορισμένα με υποστήριξη animation, και αμέτρητες επιλογές χρωματισμών για κάθε γούστο και αισθητική. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ίδιου φόντου τόσο για την οθόνη Έναρξης όσο και για το desktop των Windows 8.1 έτσι ώστε η μετάβαση ανάμεσα στα δύο περιβάλλοντα να είναι ακόμη πιο ομαλή.
Τέλος, στο κάτω μέρος της οθόνης Έναρξης εμφανίζεται το γνωστό (για τους κατόχους Windows Phones) βέλος που σας μεταφέρει στην οθόνη όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών των Windows 8.1. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα για τη συγκεκριμένη δυνατότητα σε επόμενο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια