ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνεχίζεται η αύξηση στις τιμές των DDR3

Αν θυμάστε καλά, στις 4 Σεπτεμβρίου είχε ξεσπάσει φωτιά στις εγκαταστάσεις της Hynix, του 2ου μεγαλύτερου κατασκευαστή προϊόντων μνήμης. 
Από την στιγμή που η Hynix κατασκεύαζε το 30% της παγκόσμιας παραγωγής μνημών, ήταν αναμενόμενο ότι οι τιμές θα ακολουθούσαν την ανιούσα. Ωστόσο σε προηγούμενα RAM reviews μας, σας είχαμε τονίσει ότι οι τιμές έχουν ήδη ξεκινήσει να αυξάνονται θεαματικά από τον Δεκέμβρη του 2012. Με τον ερχομό του 2013, οι κατασκευαστές μνημών ακολούθησαν μια διαφορετική στρατηγική - Συνέχισαν να μειώνουν αισθητά τα DRAM shipments προς τους OEM, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές. Όμως οι OEMs επιβάλλεται να έχουν σαν πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση του εμπορεύματος που χρειάζονται για να καλύψουν την ζήτηση απ' τη πλευρά του καταναλωτικού κοινού, με αποτέλεσμα να αφήνουν τις τιμές σε δεύτερη μοίρα.
Κάπως έτσι, το contract price των 4GB modules από τον Δεκέμβρη του '12 μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 133%. Ναι, καλά διαβάσατε. Στο δεύτερο μισό του Δεκέμβρη, το contract price για τα mainstream 4GB modules κινούνταν μεταξύ $15 και $16.25. Σήμερα έφτασε αισίως τα $34, ξεπερνώντας κατά πολύ τα $30 που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν "record high". Η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Hynix δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση στους δυνατούς PC OEMs, λόγω του ότι η Κορεάτικη εταιρεία έχει σαν προτεραιότητά της, την προσφορά της πλειοψηφίας της παραγωγής στους 1st tier OEMs. Οι second και third tier OEMs όμως, έχουν ήδη νιώσει την έλλειψη "στο πετσί τους". Όσο συνεχίζεται αυτό το trend, οι τιμές δύσκολα θα πέσουν, πράγμα που με την σειρά του έχει επίπτωση στους καταναλωτές. 
Πάρτε σαν παράδειγμα τα 8GB 2400MHz kits, όπου η τιμή τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε 10-11 μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια