ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Intel Core i7 4960X: Ivy Bridge E-volved

Πέρασαν σχεδόν 2 μιση χρόνια από την κυκλοφορία των Sandy Bridge επεξεργαστών, και σχεδόν 2 ολόκληρα από το τελευταίο refresh της Enthusiast’s πλατφόρμας, με την κυκλοφορία του socket 2011 και των Sandy Bridge-Ε. Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, είδαμε να τίθενται στην κυκλοφορία όχι μια, αλλά δύο γενιές στην High-End πλατφόρμα, με τους Ivy Bridge να αποτελεί το die shrink των Sandy από τα 32 στα 22nm, και τους Haswell να φέρουν ακόμα μια νέα πλατφόρμα και μια νέα αρχιτεκτονική. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα στην enthusiast κατηγορία παρέμεναν στάσιμα, με τον Core i7 3960X να αποτελεί ότι πιο γρήγορο έχουμε αυτή την στιγμή από άποψης ταχύτητας επεξεργαστή για Home Users. Όμως, απ’ ότι φαίνεται η Enthusiasts "δίψασαν" και θέλουν κάτι νέο, και κάτι καινούριο. Ήρθε η ώρα για τον 3960X να ξεβολευτεί από τον θρόνο του!
Πλέον ήρθε η ώρα για τον αντικαταστάτη του. Κυρίες και κύριοι, ο Intel Core i7 4960X είναι εδώ! Όπως και παλιότερα (45nm με high-k/metal gate το 2007) έτσι και τώρα η Intel διαγράφει την πορεία της πρωτιάς στο θέμα του fabrication, καθώς τα 22nm Tri-Gate δεν πλεονεκτούν μόνο σε "διαστάσεις" αλλά και λόγω σχεδιασμού, με σαφώς μικρότερο leakage σε σχέση με τα παλιότερα 2D planar chip αλλά και με καλύτερο Gate Delay. Ακόμα, η Intel αύξησε τα ορισμένα power states έτσι το chip μπορεί να απαιτεί περισσότερες διαφορετικές τάσεις σε σχέση με τις τρεις που είχαμε στους Sandy (ονομαστική, turbo, idle). Επίσης, μέσω πολύ εξελιγμένων τεχνικών Power Aware διακοπών και μίας ολοκαίνουργια configurable TDP (cTDP) προσέγγισης, μην ξαφνιαστείτε αν δείτε φορητές συσκευές γύρω από την Ivy Bridge αρχιτεκτονική που να μπορούν να αλλάζουν το TDP στόχο τους, ανάλογα με τις συνθήκες (θερμοκρασία, κατάσταση μπαταρία κτλ). Δεν θα σας κουράσουμε με επιπλέον τεχνικά θέματα, αν κάτι αρκεί να θυμάστε είναι ότι μια πληθώρα χαρακτηριστικών που αφορούν την κατανάλωση αλλά και τις επιδόσεις, είναι σε state of art επίπεδο, χωρίς διάθεση κολακείας.
Ενώ οι Sandy Bridge-E ήταν ένα 8-core die με δύο πυρήνες απενεργοποιημένους, οι Ivy Bridge E φαίνεται να είναι μια εγγενής εξα-πύρινη μονάδα, κάτι που σημαίνει πως η Intel δεν χρειάζεται να κάνει die-harvesting για να διαχωρίσει τα καλά από τα κακά κομμάτια – όλα τα τρανζίστορ είναι πλήρως λειτουργικά. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική μείωση στην περιοχή που καταλαμβάνει το die, και ποιο συγκεκριμένα από τα 435mm^2 των Sandy Bridge-E να πέφτει στα 257mm^2, όσο περίπου και τα desktop κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια