ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Intel δείχνει το μέλλον στα συστήματα ψύξης των υπερυπολογιστών

Ποιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος στην κατασκευή και τη συντήρηση ενός υπερυπολογιστή; Μα φυσικά το ενεργειακό κόστος των συστημάτων ψύξης του. Το ITWorld γράφει ότι η Intel, σε μία προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα αυτό, συνεργάζεται με την SGI αλλά και την 3M, με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων, που επιτρέπουν τη πλήρη εμβύθιση ολόκληρων υπερυπολογιστών σε ειδικό... υγρό,μειώνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά τα ενεργειακά κόστη.
intel-fully-immersed-cooling2
Τα πρώτα σχετικά πειράματα χρησιμοποιούν ένα υγρό που αναπτύχθηκε από την 3Μ και ονομάζεται Novec (χρησιμοποιείται ήδη σε συστήματα καταστολής πυρκαγιών). Πρόκειται για ένα διηλεκτρικό υγρό ψύξης, το οποίο λειτουργεί ως μονωτής, δεν είναι δηλαδή ηλεκτρικά αγώγιμο. Έτσι, επιτρέπει στα ηλεκτρονικά να μπορούν να παραμένουν σε λειτουργία και μετά τη βύθισή τους σ' αυτό.
intel-fully-immersed-cooling3
Είναι μία ιδιαίτερα απλή ιδέα, η οποία βασίζεται σε απλές αρχές της φυσικής, σύμφωνα με τις οποίες ένα υγρό έχει την ιδιότητα να αποβάλλει από τα αντικείμενα που περιβάλλει τη θερμότητα πιο γρήγορα απ' ό,τι ένα αέριο σώμα. Η Intel ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι τα πειράματα της καταδεικνύουν ότι οι πλήρως βυθιζόμενοι υπερυπολογιστές που βασίζονται σε αυτό το concept μπορούν να μειώσουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς έως και 90% - αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις για όσους αναπτύσσουν το εν λόγω project. Κι αυτό γιατί η ιδέα απαιτεί επανασχεδιασμένες motherboards και άλλo hardware που να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο όταν βυθίζεται στο ειδικό υγρό Novec.
intel-fully-immersed-cooling4
Ένα prototype του καινοτόμου συστήματος που έχει αναπτυχθεί, πάντως, βρίσκεται ήδη στα γραφεία της 3M στη Minnesota, χρησιμοποιώντας επεξεργαστές Intel Xeon. Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτή η ιδέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια