ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Google με 180 δορυφόρους για παγκόσμια πρόσβαση στο Internet

Η Wall Street Journal αναφέρει πως η Google σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα απο 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε δορυφόρους που θα παρέχουν σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω του διαστήματος, αρχικά με 180 μικρούς δορυφόρους που θα κάνουν το γύρο της Γης σε μικρό υψόμετρο και αργότερα με περισσότερο εξοπλισμό.
Για αυτό το σκοπό η Google προσέλαβε νέο προσωπικό απο εταιρείες που σχετίζονται με δορυφόρους. Το προγραμμα λειτουργεί υπο τη καθοδήγηση του Greg Wyler, ιδρυτή της O3b Networks, στην οποία η Google επένδυσε και πειραματίζεται με δορυφόρους βάρους 680 κιλών. Παρ'όλα αυτά, άνθρωποι σχετικοί με το πρόγραμμα αναφέρουν πως η Google σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δορυφόρους που ζυγίζουν λιγότερο απο 115 κιλά. Πηγές της Wall Street Journal αναφέρουν πως το κόστος για την επιχείρηση θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Google αναθεωρεί το δίκτυο και επανεξετάζει τον αριθμό των δορυφόρων που χρειάζεται για να προσφέρει διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Μια ομάδα απο εταιρείες τεχνικών εξετάζει νέους τρόπους για να αυξήσει τη διαδικτυακή κάλυψη σε μέρη του πλανήτη που παρουσιάζουν έλλειψη. Το πρόγραμμα Project Loon της Google χρησιμοποιεί
μπαλόνια που αναπαριστούν σύγχρονους ISP ενώ τον Απρίλιο περιήλθε στη κατοχή της η Titan Aerospace, μια εταιρεία με ηλιακά αεροσκάφη που μπορούσαν να εκπέμψουν σήματα ίντερνετ απο τον ουρανό. Πάνω σε παρόμοια τεχνική πειραματιζόταν και το Facebook τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας πως είχε στήσει ένα στόλο απο αεροσκάφη που πετούσαν αυτόνομα στα 65.000 πόδια για αρκετούς μήνες χρησιμοποιώντας ηλιακά κελιά.
Ο Tim Farrar, σύμβουλος εταιρείας που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δορυφόρους για πρόσβαση στο διαδίκτυο τη δεκαετία του 90 πριν το πρόγραμμα των 9 δισεκατομμύριων δολαρίων σταματήσει, ανέφερε στη Wall Street Journal πως οι τεχνολογίες αλληλοσυμπληρώνονται και πως τα αεροσκάφη και οι δορυφόροι μπορούν να συνδυαστούν για να πετύχουν το στόχο της Google να προσφέρει ίντερνετ σε όλες τις γωνίες του πλανήτη.
Στη συνέντευξη στο Wall Street Journal ο εκπρόσωπος της Google επεσήμανε πως τα σχέδια της Google είναι αλτρουιστικά. "Η πρόσβαση στο διαδίκτυο βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων. Κι όμως, τα 2/3 του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση."
Βέβαια, πίσω απο όλα αυτά υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι για να παρέχει μια εταιρεία ίντερνετ σε αυτά τα 2/3 του πλανήτη. Αν τουλάχιστον μια απο αυτές τις μεθόδους πετύχει τη παροχή ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε υποανάπτυκτες περιοχές τότε η Google θα είναι σε θέση να προσφέρει τα προιόντα και τις υπηρεσίες της σε νέες αγορές.

 Site: TheVerge

Δεν υπάρχουν σχόλια