ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eκατοντάδες γυμνές φωτογραφίες σε μεταχειρισμένα Android smartphones

Όσοι έχουν κάποιο παλιό Android smartphone και θέλουν να το πουλήσουν ή να το χαρίσουν κάπου τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν ή απλά να είναι πολύ προσεκτικοί διότι μπορεί μαζί με αυτό να δώσουν πολλά προσωπικά στοιχεία ακατάλληλα ή μη.Η τσέχικη εταιρεία online ασφαλείας Avast πραγματοποίησε μια έρευνα κατά την οποία αγόρασε 20 τυχαία μεταχειρισμένα Android smartphones από το eBay και κατάφερε να ανακτήσει άπειρα δεδομένα χρηστών.Στις Android συσκευές αν και προφανώς είχε γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων πριν πουληθούν, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό.
Γυμνές φωτογραφίες ανδρών και γυναικών
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν πάνω από 40.000 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 700 έδειχναν γυμνές γυναίκες σε διάφορες πόζες και 250 φωτογραφίες της ανδρικής «ανατομίας». Αν οι φωτογραφίες είχαν και location τότε κάποιος θα μπορούσε να βρει και τη διεύθυνση του κατόχου.
Επίσης, βρέθηκαν 1500 φωτογραφίες παιδιών, 1000 Google searches, 750 emails και μηνύματα, 250 επαφές και email διευθύνσεις.Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το factory reset δεν διαγράφει τα δεδομένα αλλά το index στο οποίο βρίσκονται τα δεδομένα. Επομένως πρέπει να σβήσετε τα δεδομένα πριν αποχωριστείτε το κινητό διότι με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων δεν σβήνονται.
Τι απαντά η Google
Η απάντηση της Google είναι ότι μόνο οι παλιές εκδόσεις από Android 4.0 και πίσω είναι ευάλωτες στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, το Android documentation δείχνει ότι η ρύθμιση για την κρυπτογράφηση αρχείων είναι προαιρετική, πράγμα που καθιστά και νεότερες συσκευές ευάλωτες.
iPhone-iPads
Τα iPhone και τα iPads κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους με τη χρήση του αλγόριθμου AES 256, με ένα software key που παράγεται με πληροφορίες που δίνει ο χρήστης. Όταν ο χρήστης επιλέγει «erase all content and settings», το cryptographic key σβήνεται επίσης. Επομένως αν και τα δεδομένα παραμένουν μέσα, είναι αδύνατο να αποκωδικοποιηθούν από τον επόμενο ιδιοκτήτη ή όποιον άλλον.Η απάντηση των ειδικών για το ποια είναι η καλύτερη λύση για να προστατέψετε τα δεδομένα σας είναι «destroy your phone». Επομένως προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια