ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H IBM επενδύει στην έρευνα για το μέλλον του πυριτίου

Σκοπός της είναι ερευνήσει τεχνολογίες για κάτω από τα 7nm και εναλλακτικά υλικά.
Με μια ανακοίνωση της η εταιρία IBM αναφέρει οτι σκοπεύει να δαπανήσει 3 δις δολάρια σε δύο ερευνητικά προγράμματα που πιστεύει οτι θα της δώσουν σημαντικό προβάδισμα στις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ημιαγωγών στα 7nm και ακόμα πιο πέρα.
Η πρώτη έρευνα σκοπεύει να ερευνήσει τις δυνατότητες του πυριτίου για την κατασκευή ημιαγωγών στα 7nm ενώ η δεύτερη έρευνα θα επικεντρωθεί στα υλικά και τις τεχνικές που θα μπορέσουν να μας δώσουν ακόμα πιο μικρά μεγέθη, όπως το quantum computing, οι νανοσωλήνες άνθρακα και το γραφένιο. Παράλληλα η εταιρία αναφέρει οτι αποτελεί τον πρωτοπόρο σε τέτοιες έρευνες καθώς έχει στην κατοχή της περισσότερες από 500 πατέντες. Αν και αρκετοί κατασκευαστές θα μπορέσουν να κατασκευάσουν κυκλώματα στα 10nm, όταν πλησιάζουμε τα 7nm η κλασσική φυσική δίνει την θέση της στην κβαντομηχανική και τα πράματα αλλάζουν.
Στόχος της IBM με αυτή την έρευνα είναι πρώτα από όλα να καταφέρει να κάνει το πυρίτιο να λειτουργήσει στα 7nm ενώ παράλληλα να αναπτύξει τεχνικές ώστε η κατασκευή κυκλωμάτων στα 14nm10nm και 7nm να γίνει πιο οικονομική και να αναπτύξει και τα κατάλληλα εργαλεία για αυτό το σκοπό. Ο δεύτερος στόχος της είναι να αναπτύξει νέα υλικά που θα διαδεχτούν το πυρίτιο στα 7nm και πιο πέρα, όπως ημιαγωγούς της ομάδας III-V (gallium arsenide, GaAs) ή γραφένιο και νανοσωλήνες άνθρακα. Τέλος εκτός από τα υλικά κατασκευής θα δοκιμάσει και νέους τρόπους επεξεργασίας δεδομένων όπως το neuromorphic computingquantum computing και τα silicon photonics/optoelectronics.

Δεν υπάρχουν σχόλια