ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Google Genomics: Αποθήκευση DNA με... 25 δολάρια το χρόνο!

H Google ως γνωστόν τρέχει μία σειρά από projects, τα οποία δεν σχετίζονται αμιγώς με τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της κινητής τηλεφωνίας, αλλά αφορούν και άλλους τομείς όπως για παράδειγμα είναι η υγεία. Για αυτό, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο η Google έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της Google Genomics, μίας πρωτοποριακής υπηρεσίας που ασχολείται με την αποθήκευση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και η προσπάθεια να ξεκλειδωθούν τα μυστικά που κρύβει το DNA μας, είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας της συγκριμένης διαδικασίας είναι ότι οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το γονιδίωμα ενός μόνο ατόμου κρύβει όγκο δεδομένων που φτάνουν τα 100 gigabytes! Με το Google Genomics project ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα της αποθήκευσης των δεδομένων που προέρχονται από εκατομμύρια διαφορετικά DNA σε μία ενιαία online βάση δεδομένων (που βασίζεται στην τεχνολογία Cloud). Με αυτόν τον τρόπο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο μπορούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα πολλές επικίνδυνες και ανίατες ασθένειες. Επιπλέον, η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα δίνει τη δυνατότητα στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό να συγκρίνει το DNA ενός ασθενούς με εκατομμύρια άλλα αποθηκευμένα γονιδιώματα και έτσι μέσω αυτής της διαδικασίας να μπορεί ο αρμόδιος επιστήμονας να αποφασίσει για το ποια θεραπεία ταιριάζει καλύτερα στον ασθενή του.
googleautism.jpg?resize=590%2C333
Η υπηρεσία Google Genomics απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές και για τη χρήση της, εμπεριέχει ένα μικρό αρχικό κόστος των 25 δολαρίων το χρόνο για την αποθήκευση του DNA κώδικα ενός ατόμου (αν και θα υπάρχουν και άλλες επιμέρους χρεώσεις). Χωρίς αμφιβολία, η συγκεκριμένη ιδέα σίγουρα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω αποκρυπτογράφηση του DNA, καθώς αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην επιστημονική κοινότητα για νέες μελλοντικές επαναστατικές ανακαλύψεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια