ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η προσθήκη τεχνητού δέρματος μπορεί να δώσει την αίσθηση της αφής σε προσθετικά μέλη



Μπορεί ορισμένα προσθετικά μέλη να είναι σήμερα τόσο εξελιγμένα ώστε ο χειρισμός τους να πραγματοποιείται με την σκέψη, ωστόσο η αίσθηση της αφής αποτελεί εξίσου μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες και τους ερευνητές.
Πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα εργάζονται ομάδες επιστημόνων από την Αμερική και την Ν.Κορέα που με τη δημιουργία ενός τεχνητού δέρματος που φέρει ένα ικανό δίκτυο αισθητήρων κατασκευασμένων από πυρίτιο και χρυσό, προσπαθούν να μιμηθούν τις ιδιότητες του αληθινού δέρματος. Σύμφωνα με τον ερευνητή Roozbeh Ghaffari, ο οποίος εργάζεται και για την εταιρεία MC10 που βρίσκεται πίσω από τα Biostamp stickers, ο αριθμός των αισθητήρων είναι πολύ σημαντικός καθώς μπορούν να αποδώσουν παρόμοια αίσθηση με ένα κανονικό χέρι.

Η έρευνα της ομάδας που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Nature.com στις 9 Δεκεμβρίου αναφέρει πως μπορεί να γίνει αισθητή η παρουσία πίεσης, ζέστης, κρύου ακόμα και υγρασίας στο τεχνητό δέρμα ενώ έχει δοθεί και ένας ικανοποιητικός βαθμός ελαστικότητας ώστε να γίνει ακόμα πιο ρεαλτιστική η αίσθηση. Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει το τρόπο για να συνδέσουν τους αισθητήρες με τα ανθρώπινα νεύρα ώστε να δοθεί η αίσθηση αφής σε ένα τεχνητό μέλος. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το πρόγραμμα DARPA RE-NET το οποίο προσπαθεί να κάνει τα προσθετικά μέλη να λειτουργούν πιο αρμονικά με το ανθρώπινο σώμα.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι η πρώτη προσπάθειας κατασκευής τεχνητού δέρματος, καθώς πέρυσι η ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Technion-Israel χρησιμοποίησε χρυσά νανοσωματίδια για τη κατασκεύη του ενώ επιστήμονες από το Georgia Tech αναπτύσσουν την δική τους τεχνολογία που χρησιμοποιεί πιεζοτρονικά τρανζίστορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια