ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Google: Αφαιρεί όλα τα NPAPI plug-ins από τον Chrome



Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, από τότε που η Google ανακοίνωσε τα σχέδιά της, για την αφαίρεση συγκεκριμένων plug-ins του Chrome, βασισμένα στο NPAPI (Netscape API) standard. Η ενέργεια αυτή, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες, με μια αντίστοιχη στρατηγική του Internet Explorer, σύμφωνα με την οποία η Microsoft θέλει να εγκαταλείψει την χρήση των ActiveX controls. Ένα χρόνο μετά, το σχέδιό της προχωρά κανονικά, με την ολοκλήρωσή του να υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015.
Η Google έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί την εγκατάλειψη του NPAPI. Αρχικά είναι προβληματικό, με πολλά bugs και σηματοδοτεί ένα παρελθόν του λογισμικού, που η εταιρεία θέλει να αφήσει πίσω. Αλλά μια τέτοια απόφαση θα έχει κάποιες σημαντικές επιπτώσεις.

Ο αριθμός των plug-ins που επηρεάζονται είναι μικρός, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικός. Πρόκειται για τα Java, Silverlight και το Unity game-playback plug-in του Facebook. Επίσης επηρεάζονται και δυο δημιουργίες της ίδιας της Google. Πρόκειται για τα Google Earth και Google Talk. Στις απώλειες θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και το Silverlight της Microsoft. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αντικαταστάτης για αυτά που προσέφεραν τα συγκεκριμένα NPAPI plug-ins. Από την άλλη ο Flash Player δεν εγκαταλείπεται εύκολα. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, χρησιμοποιείται ευρέως. Μάλιστα στον Chrome είναι πλήρως ενσωματωμένος και ως εκ τούτου ενημέρωση του flash σημαίνει αυτομάτως και ενημερώσεις για τον Chrome. Αν και η χρήση του Flash σημειώνει πτώση, με μόλις το 12% των ιστοσελίδων να το χρησιμοποιούν, το HTML5 αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε άνθηση.

Από τον Ιανουάριο του 2015, όλα τα NPAPI plug-ins θα έχουν μπλοκαριστεί στον Chrome, ενώ η οριστική παύση υποστήριξής του θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Πάντως εναλλακτικές υπάρχουν, το HTML5 και η JavaScript.

Δεν υπάρχουν σχόλια