ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Microsoft δεν χρειάζεται πια να προωθεί τους browsers ανταγωνιστών στην Ευρώπη


Το 2009, προκειμένου να συμμορφωθεί με σχετική δικαστική εντολή που είχε εκδοθεί τότε, η Microsoft, έδινε την δυνατότητα στους χρήστες που εκκινούσαν για πρώτη φορά το λειτουργικό σύστημα των Windows, να επιλέξουν ποιον browser θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα παρεχόταν η δυνατότητα ο χρήστης να επιλέξει ανάμεσα στους Chrome, Internet Explorer, Firefox ή Opera. Μέσω της επιλογής αυτής, προτείνονταν και άλλοι, λιγότερο γνωστοί, όπως οι Maxthon, SRWare Iron, Sleipnir, Lunascape, K-Meleon και Comodo.
Αλλά πλέον οι υποχρεώσεις της απέναντι στη δικαιοσύνη έχουν εκπληρωθεί και η Microsoft μπορεί πλέον να σταματήσει να διαφημίζει τους ανταγωνιστές της. Και πράγματι, η ιστοσελίδα browserchoice.eu, που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, εμφανίζει πλέον το ακόλουθο μήνυμα: Η Microsoft δημιούργησε αυτήν την τοποθεσία web σύμφωνα με μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Δεκεμβρίου 2009. Οι υποχρεώσεις που επέβαλλε η απόφαση έχουν λήξει και η Microsoft δεν θα διατηρεί πλέον αυτήν την τοποθεσία web. Η Microsoft συνιστά στους πελάτες που θέλουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα περιήγησης web ή θέλουν να πραγματοποιήσουν λήψη ενός άλλου προγράμματος περιήγησης να επισκεφτούν απευθείας τις τοποθεσίες των προμηθευτών προγραμμάτων περιήγησης στο web.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο ήταν επιτυχημένη η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αν βοήθησε στις αντιμονοπωλιακές προσπάθειες. Εκπρόσωπος της Επιτροπής χαρακτήρισε την κίνηση επιτυχημένη, τονίζοντας ότι αναγνώστηκε 795 εκατομμύρια φορές και συνέβαλλε σε 165 εκατομμύρια εγκαταστάσεις browsers. Ωστόσο αν ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά χρήσης των browser στην Ευρωζώνη, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Συγκεκριμένα ο Firefox, Opera και Internet Explorer παρουσιάζουν πτώση, ενώ ο Chrome βρίσκεται σε ανοδικές τάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια