ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάμερον: "όλες οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες πρέπει να παρακολουθούνται"



Ο επικεφαλής των Συντηρητικών στη Μ. Βρετανία, Ντέιβιντ Κάμερον, υπόσχεται ότι -εφόσον επανεκλεγεί- θα φροντίσει οι Υπηρεσίες Ασφαλείας (Βρετανική ΕΥΠ) να έχουν πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα κάθε πολίτη. Αφορμή για τις πρωτοφανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ήταν μια πρόσφατη συνεδρίαση που συγκάλεσε, για την ανάλυση των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 16 νεκρούς.
Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας είχαν ήδη εκφράσει τη δυσφορία τους για την αδυναμία παρακαλούθησης των πιο σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας, οπότε το κόμμα του Κάμερον δρομολόγησε τη σύνταξη ενός "Νομοσχεδίου Δεδομένων Επικοινωνίας", που συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους εταίρους των Συντηρητικών στην τρέχουσα κυβέρνηση συνεργασίας.
Παρά την πρόσκαιρη αναβολή της "Χάρτας κατασκοπείας" όπως βάφτισαν το νόμο οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ο Κάμερον υπόσχεται: "Εάν επανεκλεγώ πρωθυπουργός, θα εξασφαλίσω ότι θα κατατεθεί περιεκτική νομοθεσία που δεν θα επιτρέπει στους τρομοκράτες να επικοινωνούν μεταξύ τους". Πρόσθεσε δε: "Το κύριο καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι η ασφάλεια της χώρας και των πολιτών."
Ο νέος νόμος που αναμένεται να επανακατατεθεί μέσα στο 2016 από τους Συντηρητικούς, θα δίνει τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες Ασφαλείας να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές κλήσεις και την ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάμερον, το "ποιος κάλεσε ποιον και πότε" είναι κρίσιμη πληροφορία όχι μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά και για την αναζήτηση αγνοούμενων και τη διαλεύκανση φόνων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια