ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προχωρά ακάθεκτη η συνεργασία της NASA με SpaceX και Boeing




Σύμφωνα με τη NASA, η SpaceX μαζί με την Boeing δρομολογούν την αποστολή αμερικάνων αστροναυτών στο διάστημα και επωφελείται από τη συνεργασία μαζί τους προκειμένου να τερματίσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον αποκαλύφθηκαν νέες λεπτομέρειες σχετικά με το Εμπορικό Πρόγραμμα Επάνδρωσης (CCP) της ΝASA. H SpaceX με τη Boeing ολοκλήρωσαν τα πρώτα ορόσημα των σχεδίων τους για να στείλουν ανθρώπους στο διάστημα από αμερικανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Η SpaceX ολοκλήρωσε το πρώτο ορόσημο της πιστοποίησης σχετικά με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το εμπορικό πρόγραμμα επάνδρωσης και για το μεγαλύτερο διάστημα του 2015 θα κάνει δοκιμές, αναζητώντας λύσεις για τα συστήματα εγκατάλειψης της κάψουλας Dragon, η οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μεταφορά φορτίων. (Τα συστήματα εγκατάλειψης είναι πολύ πιο κρίσιμα στις επανδρωμένες αποστολές). Μια δοκιμή εγκατάλειψης θα γίνει τους επόμενους δυο μήνες στο σύστημα εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, ενώ αργότερα μέσα στο χρόνο θα γίνουν δοκιμές στα συστήματα εγκατάλειψης κατά την πτήση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Spacex, Γκουίν Σότγουελ. Οι μη επανδρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τη νέα κάψουλα θα ξεκινήσουν το 2016 και η εταιρία ακόμα εργάζεται για να καθορίσει τη σύνθεση του πρώτου δοκιμαστικού πληρώματος.

Το Εμπορικό Πρόγραμμα Επάνδρωσης ξεκίνησε μετά τον τερματισμό του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων το 2011. Τον περασμένο Απρίλιο η NASA ανακοίνωσε πως θα πάψει να συνεργάζεται με τη Ρωσία σε ότι αφορά τη μεταφορά Αμερικάνων αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σε αντικατάσταση αυτής της συνεργασίας σύναψε τον Σεπτέμβριο συμβόλαια με τη SpaceX και τη Boeing προκειμένου να δημιουργήσει νέο στόλο επανδρωμένων διαστημοπλοίων για τα ον σκοπό αυτό. Ο διοικητής της NASA Τσάρλς Μπόλντεν δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου "Δεν θέλω να αναγκαστώ να υπογράψω ξανά άλλη επιταγή προς την Roscosmos". Χάρις σε αυτές τις συμφωνίες το Εμπορικό Πρόγραμμα Επάνδρωσης θα μειώσει το κόστος ανά θέση στα 58 εκατομμύρια δολάρια, από τα κατά μέσο όρο 70 που αυτή κόστιζε όταν υπήρχε η συνεργασία με τους Ρώσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια