ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινέζοι επιστήμονες τροποποιούν γενετικά ανθρώπινα έμβρυα

 

Έρευνα που δημοσίευσε ομάδα Κινέζων επιστημόνων στο περιοδικό Protein and Cell με έδρα την GuangZhou στη Κίνα και με επικεφαλή τον Junjiu Huang, περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων εμβρύων καθώς και τα αποτελέσματα της.
Το γονίδιο που τροποποιήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνική CRISPR/Cas9 είναι υπεύθυνο για την β-thalassaemia (γνωστή στην χώρα μας με την ονομασία Μεσογειακή αναιμία), μία διαταραχή στο αίμα που μπορεί να αποβεί μοιραία. Για λόγους ηθικών φραγμών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν "μη βιώσιμα" έμβρυα που δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε μία κανονική γέννα.

Η έρευνα ξεκίνησε με δοκιμές σε 86 έμβρυα, εκ των οποίων μόνο στα 28 έγινε σωστά ο διαχωρισμός των γονιδίων, και μετέπειτα από αυτά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό είχε τα σωστά γονίδια μετάλλαξης. Ο επικεφαλής της ομάδας παραδέχτηκε πως αν θέλουν να πετύχει η διαδικασία σε φυσιολογικά έμβρυα απαιτείται το 100% της προσοχής των επιστημόνων ενώ παρατήρησε πως πολύ πιθανό, το μικρό ποσοστό επιτυχίας να οφείλεται στα "μη βιώσιμα" έμβρυα. Επίσης, επεσήμανε πως με τα ανθρώπινα έμβρυα είναι ακριβέστερη η αντιπροσώπευση, σε σχέση με τα έμβρυα από ζώα ή από ανθρώπινα κύτταρα.

Το πείραμα είχε διάφορες ανεπιθύμητες μεταλλάξεις, οι οποίες πιθανόν οφείλονταν στη διαδικασία CRISPR/Cas9 που συντελούνταν σε άλλα τμήματα του γονιδιώματος. Ο ιστότοπος Nature, επισημαίνει πως οι γενετικές μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν σε έμβρυα θα μπορούν να κληρονομηθούν και στους απογόνους, κάνοντας αδύνατο να προβλεφθούν οι όποιες συνέπειες στο μέλλον. Υποστηριχτές της προαναφερθείσας τεχνικής πιστεύουν πως ακριβώς επειδή τα γονίδια μεταλλάσσονται σε εμβρυακό στάδιο, τα παιδιά τους δε θα έχουν κληρονομήσει τις γενετικές διαταραχές. Οποιαδήποτε πάντως γενετική δοκιμή πραγματοποιείται σε ανθρώπινα έμβρυα και αφορά τη μετάλλαξη των γονιδίων είναι κόκκινο πανί για την επιστημονική κοινότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια