ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δοκιμάζοντας το νέο MacBook 12 ιντσών με Retina οθόνη

Η Apple είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει το νέο MacBook 12' ιντσών και στην ελληνική αγορά, με το Insomnia να έχει μια πρώτη επαφή με το νέο εντυπωσιακό φορητό υπολογιστή.
Όπως όλα δείχνουν και κρίνοντας από την ονομασία, το συγκεκριμένο μοντέλο σταδιακά αναμένεται να αντικαταστήσει τη σειρά MacBook Air, αν και για την ώρα η σύγκριση των δύο μοντέλων φανερώνει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα για κάθε πλευρά.

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του νέου MacBook είναι οι διαστάσεις του αφού είναι το πιο μικρό ultrabook 12 ιντσών, με πάχος 13.1 χιλιοστά στο παχύτερο σημείο, ενώ το βάρος του είναι μόλις 920 γραμμάρια. Σε συνδυασμό με την ανάλυση Retina που δεν έχουμε δει στη σειρά MacBook Air, κάνει το νέο MacBook μια πολύ ελκυστική πρόταση που πραγματικά εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή, διατηρώντας πάντα την αλουμίνια κατασκευή.
Εξαιτίας των μικρών διαστάσεων, η Apple έχει προχωρήσει σε κατασκευή νέου trackpad το οποίο μέσω λογισμικού, εξομοιώνει το πάτημα πάνω στην επιφάνεια του, δίνοντας μας τη εντύπωση ότι με το συγκεκριμένο ήχο, το έχουμε πατήσει, κάτι που δε διαφέρει στην αίσθηση απ' ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί εξέλιξη του trackpad από τη στιγμή που η Apple προσθέτει την τεχνολογία Taptic Engine την οποία είδαμε στο Apple Watch, αντιλαμβάνοντας τη διαφορετική πίεση στο πάτημα, και ενεργοποιώντας διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με την εφαρμογή.

Όπως είδαμε και στις δικές μας δοκιμές, το σύστημα δουλεύει αρκετά καλά στο Media player όπου πατώντας παρατεταμένα το trackpad και έχοντας επιλέξει το Fast Forward, η μετάβαση σε άλλο χρονικό διάστημα της ταινίας γίνεται πιο γρήγορα ανάλογα με την πίεση που ασκούμε. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις απενεργοποιήσαμε τον υπολογιστή, οποιαδήποτε πίεση ασκήσαμε στην επιφάνεια του trackpad δεν εξομοιώθηκε ως πάτημα αφού δεν υπήρχε σε λειτουργία το απαραίτητο λογισμικό.

Αυτό που μας ξένισε είναι σίγουρα το πληκτρολόγιο το οποίο και αυτό με τη σειρά του έχει ξανασχεδιαστεί από την αρχή, και του οποίου τα πλήκτρα διαφέρουν σημαντικά από τα προηγούμενα μοντέλα, έχοντας ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια, κάτι που μας θυμίζει περισσότερο οθόνη αφής κατά το πάτημα.

Δημοσιευμένη Εικόνα
MacBook 12' (2015) MacBook 12' (2015)

Επιπλέον, η μοναδική μία θύρα που βρίσκουμε στην επιφάνεια του MacBook (εκτός των ακουστικών), δε μας κάνει σίγουρος για μελλοντικές επεκτάσεις, ειδικά όταν αυτή η θύρα είναι τύπου Type-C, του νέου πρότυπου USB, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα περιμένετε την κυκλοφορία νέων περιφερειακών ή θα συμβιβαστείτε με την αγορά ενός ακριβού αντάπτορα.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το MacBook 12' ιντσών διαθέτει επεξεργαστή της σειράς Core M της Intel και 8GB RAM, ένας συνδυασμός ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός για αρκετές περιπτώσεις, όχι όμως για "βαριές" εφαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια