ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η IBM παρουσίασε ημιαγωγούς στα 7nm και οδηγεί τις εξελίξεις στην κατασκευή chips

Μπορεί η IBM εδώ και αρκετό καιρό να μην βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων τουλάχιστον όσον αφορά στην κατασκευή ημιαγωγών, με τις Intel, Samsung, Global Foundries, TMSC και UMC να κυριαρχούν στον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο στο παρασκήνιο, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, όχι μόνο λειτουργεί, αλλά από ότι φαίνεται μεγαλουργεί.
Πέρα λοιπόν από τις έρευνες στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, του machine learning ή της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία συνεχίζει να διαπρέπει στην κατασκευή ημιαγωγών, και μόλις ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε τα πρώτα δοκιμαστικά chips σε κλίμακα 7nm βασιζόμενη σε ένα κράμα πυριτίου γερμανίου (silicon germanium), ένα υλικό πάνω στο οποίο εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, και πιο συγκεκριμένα από το 1989.

Η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα πριν πολύ καιρό, ότι με το πυρίτιο κάποια στιγμή η εξέλιξη στους ημιαγωγούς θα συναντούσε τεράστια ή ενδεχομένως ανυπέρβλητα εμπόδια, και έκρινε ότι η “επιστροφή” στο γερμάνιο, αποτελεί το κλειδί της εξέλιξης, τουλάχιστον για μερικά χρόνια ακόμη. Και λέμε “επιστροφή” γιατί το πρώτο τρανζίστορ που κατασκευάστηκε στα Bell Labs το 1947, βασιζόταν σε μία πλάκα από γερμάνιο. Το πυρίτιο κρίθηκε ότι ήταν οικονομικότερο και ευκολότερο στην χρήση, και για αυτό κυριάρχησε –και συνεχίζει να κυριαρχεί- στην κατασκευή ημιαγωγών σήμερα.

Το νέο κράμα πυριτίου γερμανίου (SiGe) χάρη στις εκπληκτικές ηλεκτρικές του ιδιότητες υπόσχεται όχι μόνο μία αξιόπιστη λύση αντικατάστασης του πυριτίου, αλλά και πολύ ταχύτερα chips (50% βελτίωση στην απόδοση). Για την κατασκευή του chip στα 7nm χρησιμοποιήθηκε λιθογραφία Extreme Ultraviolet (EUV) και χρειάστηκε επένδυση $3 δισεκατομμυρίων στον τομέα της έρευνας από την IBM, η οποία συνεργάστηκε και με τις εταιρείες Global Foundries και Samsung, καθώς και με τα τμήματα Μηχανικής και Επιστημών Νανοκλίμακας του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου SUNY, στο Albany στην πολιτεία της Ν. Υόρκης.

Η IBM πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από το όριο των 10nm στην κατασκευή ημιαγωγών, αφού το 2012, η εταιρεία πραγματοποίησε επίδειξη transistors στα 9nm χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα. Όσο αφορά στα σημερινά chips των 7nm από SiGe, η εταιρεία λέει ότι θα χρειαστούν μερικά ακόμη χρόνια έρευνας ωσότου ξεκινήσουμε να μιλάμε για μαζική παραγωγή. Αυτό τον μήνα, ολοκληρώθηκε και η πώληση του τμήματος κατασκευής ημιαγωγών της IBM στην GlobalFoundries, στην εταιρεία δηλαδή που δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της AMD, και που σήμερα αποτελεί μία αυτόνομη οντότητα. Η GlobalFoundries θα είναι ο αποκλειστικός κατασκευαστής των chips της IBΜ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

 Site: TheVerge

Δεν υπάρχουν σχόλια