ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Intel ανακοινώνει το 5X5 form factor socketed μητρικής


Με τα mini PCs να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μόδα, η εν λόγω αγορά γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους μεγάλους κατασκευαστές. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των NUC της Intel, έρχονται με τον επεξεργαστή κολλημένο πάνω στην μητρική, οπότε δεν επιδέχονται αναβάθμισης σε αυτόν τον τομέα. Η εναλλακτική είναι η σύνθεση ενός συστήματος, το οποίο θα βασίζεται σε μια mini ITX μητρική. Αλλά σήμερα, ακόμα και μια mini ITX ίσως να δείχνει μεγάλη.
.
Η Intel ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα κατά την διάρκεια του IDF15(Intel Developer Forum 2015), ένα νέο form factor socketed μητρικής, το οποίο ονομάζει 5X5. Το όνομα προκύπτει από τις διαστάσεις των νέων αυτών μητρικών, οι οποίες θα είναι 140 X 147 χιλιοστά, το οποίο σε ίντσες μεταφράζεται σε 5.5'' x 5.8''. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω συγκριτικό, οι μητρικές 5X5 θα είναι μικρότερες από τις mini ITX οι οποίες έχουν διαστάσεις 170 X 170 χιλιοστά, διατηρώντας όμως το socket, επιτρέποντας έτσι την αναβάθμιση του κεντρικού επεξεργαστή.

5x5 comparison

Οι νέες μητρικές θα υποστηρίζουν επεξεργαστές κατηγορίας Celeron έως και i7 με TDP από 35W έως και 65W. Για γραφικά θα χρησιμοποιούνται τα ενσωματωμένα του επεξεργαστή, θα υποστηρίζονται δύο κανάλια SODIMM, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 2.5'' ή M.2 μέσα αποθήκευσης. Θα υποστηρίζονται τόσο ενσύρματη όσο και ασύρματη διασύνδεση, καθώς και πληθώρα εισόδων/εξόδων, όπως USB και HDMI.

5x5 features
Intel Scalable Small Form Factor Mini 5x5 PC 3

Το μέγεθος των μητρικών 5X5 θα είναι στάνταρ, όπως και η θέση του επεξεργαστή πάνω σε αυτές. Τέσσερις τρύπες πάνω στην μητρική θα χρησιμοποιούνται για την στερέωση του συστήματος ψύξης, το οποίο στην περίπτωση χρήσης επεξεργαστή με 35W TDP θα μπορεί να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 39 χιλιοστά και σε συνδυασμό με την χρήση M.2 μέσου αποθήκευσης, θα επιτρέπει την δημιουργία mini PCs με όγκο μόλις 0,85 λίτρα.

Η Intel δεν έχει κάνει ακόμα γνωστό το πότε θα διατεθούν μητρικές 5X5.

Intel Scalable Small Form Factor Mini 5x5 PC 4

Δεν υπάρχουν σχόλια