ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θα μπλοκάρουν τα Windows 10 πειρατικά παιχνίδια και μη εγκεκριμένο hardware;

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο γράφτηκαν πολλά και ειπώθηκαν πολλά σε διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τους Όρους Χρήσης του Λογισμικού που συμφωνήσατε πριν την εγκατάσταση των Windows 10, και ότι δίνουν την δυνατότητα στην Microsoft για την απομακρυσμένη απενεργοποίηση πειρατικού λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων και παιχνιδιών, εφαρμογών ή και hardware.Μάλιστα ορισμένοι, αποφάσισαν να μην αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους στην νεότερη πλατφόρμα, ενώ κάποιοι επέστρεψαν κιόλας στα Windows 7. Αλλά από ότι φαίνεται, ενδέχεται να έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης.
 Το τμήμα που λέει ότι η Microsoft ενδέχεται να σας “απαγορεύσει από το να έχετε πρόσβαση στις Υπηρεσίες, να παίζετε πειρατικά παιχνίδια ή να χρησιμοποιείτε μη εγκεκριμένες περιφερειακές συσκευές και hardware” προέρχεται από τους Όρους Χρήσης που αφορούν στις Υπηρεσίες της Microsoft, και δεν αφορούν στην εγκατάσταση των Windows. Επομένως, αφορούν σε ότι έχει να κάνει με Υπηρεσίες που προσφέρει η Microsoft, και πιο συγκεκριμένα στο Xbox Live, στο περιεχόμενο του Windows Store, στα Live Tiles κ.ά.
 Η άδεια χρήσης που αφορά στα Windows είναι η MSLT (Microsoft Software License Terms) και έτσι, δεν έχουμε να κάνουμε από ότι φαίνεται με την πιθανότητα η Microsoft να απενεργοποιήσει την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας πειρατικού λογισμικού στα Windows.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο ζήτημα ορισμένων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που παραφούσκωσαν το θέμα, είναι και αυτοί οι “ενοποιημένοι όροι χρήσης” της Microsoft, που έκαναν ορισμένους να ανησυχήσουν, και δικαίως θα λέγαμε.

Ως μέρος της καμπάνιας “One Windows”, η Microsoft ανανέωσε τους όρους χρήσης και τις άδειες ιδιωτικότητας και ενοποιημένων υπηρεσιών της. Πρόσφατα λοιπόν κάποιοι ανακάλυψαν μέσα στους ενοποιημένους όρους χρήσης των υπηρεσιών της Microsoft, που τώρα καλύπτουν τα καταναλωτικές υπηρεσίες Xbox Live, Bing, Cortana, Office 365 Home και Personal, OneDrive, Outlook και άλλες, ότι ενδεχομένως η Microsoft έχει το δικαιώματα να απαγορεύσει στους χρήστες να χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα περιφερειακά και να παίζουν πειρατικά παιχνίδια.

Στους νέους όρους χρήσης διαβάζουμε: "We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices."

Όμως, η συγκεκριμένη γλώσσα ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια εκείνης που χρησιμοποιεί η Microsoft ήδη στο Xbox, και σε ότι αφορά στα περιφερειακά και στα πειρατικά παιχνίδια.

Από τους όρους χρήσης του Xbox Live: "We may, among other things: (i) restrict or limit access to the Services; (ii) retrieve information from the Authorized Device and any connected peripheral device used to log onto the Services as necessary to operate and protect the security of the Services, and to enforce this Agreement; and (iii) upgrade, modify, withdraw, suspend, or discontinue any functionality or feature of the Services, or any hardware or software associated with the Services or with an Authorized Device, from time to time without notice. We may do so by the automatic download of related software directly to your Authorized Device, including software that prevents you from accessing the Services, playing pirated games, or using unauthorized hardware peripheral devices."

Επειδή η Microsoft βαδίζει προς την ανάπτυξη όλο και περισσότερων προϊόντων -συμπεριλαμβανομένου και του λειτουργικού συστήματος του Xbox One- που βασίζονται στον πυρήνα των Windows 10, είναι μάλλον λογικό να υπάρχει μία περισσότερο ενοποιημένη πολιτική για αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αυτό που ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται, είναι αν με την λογική “One Windows” και τους νέους όρους άδειας χρήσης του λογισμικού και των υπηρεσιών της εταιρείας, θα ξεκινήσει να κάνει, αυτό που ήδη κάνει με το Xbox, δηλαδή να κατεβαίνουν στον υπολογιστή αναβαθμίσεις και ενημερώσεις που θα μπλοκάρουν τους χρήστες από το να παίζουν πειρατικά παιχνίδια ή να χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα περιφερειακά στα Windows 10 PCs, tablets και κινητά τηλέφωνα, ειδικά μετά την ενεργοποίηση της δυνατότητας game streaming μεταξύ των Xbox One και Windows 10.

Με την ενοποίηση πάντως των όρων χρήσης για να καλύπτουν όλες τις υπηρεσίες της, από το να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι άδειας χρήσης για κάθε περίπτωση, η Microsoft από ότι φαίνεται θα μπορεί να κάνει ότι κρίνει απαραίτητο. Άραγε θα φτάσει τόσο μακριά ώστε να ξεκινήσει να μπλοκάρει τους χρήστες των Windows 10 από το να τρέχουν πειρατικά παιχνίδια ή μη εγκεκριμένα περιφερειακά; Λογικά, θα μάθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια