ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H Samsung επιδεικνύει τον νέο της μικροσκοπικό BGA SSD

Στο Samsung SSD Forum 2016, η Samsung επέδειξε τον πρώτο της SSD σε μορφή ball-grid array (BGA) chip. Το μοντέλο είναι το PM971 και παρόλο το μικρό του μέγεθος, μικρότερο μιας κάρτας SD, οι επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
 Οι υπολογιστές ανέκαθεν συρρικνώνονταν σε διαστάσεις, πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια και λόγω της επιρροής των tablets και smartphones στην ζωή μας. Έτσι, αυτό που μέχρι εχτές ήταν μικρό, σήμερα δείχνει μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, ένας M.2-2260 SSD θα μπορούσε να καταλαμβάνει έως και το 15% του χώρου εντός ενός 2 σε 1 hybrid PC, σύμφωνα με μια παρουσίαση που είχε κάνει η Intel ήδη από to 2014. Οπότε είναι φανερό ότι χρειάζεται κάτι ακόμα μικρότερο σε διαστάσεις.

Ο PM971 SSD της Samsung Βασίζεται στον Photon controller και χρησιμοποιεί μνήμη MLC V-NAND flash. Οι επιδόσεις του PM971 φτάνουν τα 1500MB/sec σε σειριακή ανάγνωση και 600MB/sec σε σειριακή εγγραφή. Σε τυχαία προσπέλαση επιτυγχάνει 190K IOPS σε ανάγνωση και 150K σε εγγραφή. Οι επιδόσεις αυτές υπονοούν ότι ο νέος SSD χρησιμοποιεί το PCIe 3.0 interface.

large.samsung-pm971-bga-ssd-specs.jpg

Επιπλέον των υψηλών επιδόσεων και του μικρού του μεγέθους, ένας BGA SSD καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φορητές συσκευές, όπως tablets και smartphones. Η Samsung σκοπεύει να τον διαθέσει σε τρεις διαφορετικές χωρητικότητες, 128GB, 256GB και 512GB. Δεν αποκλείεται λοιπόν σύντομα να δούμε κορυφαία tablets και smartphones με πολύ περισσότερο και σημαντικά ταχύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι, όπως μας ενημερώνει το άρθρο στο Anandtech, η Samsung δεν είναι ο μόνος παίκτης στην αγορά. Intel, Toshiba, SanDisk, Microsemi, Silicon Motion και άλλες εταιρίες προσφέρουν ήδη BGA SSDs, με την Toshiba μάλιστα να ανακοινώνει πέρσι BGA SSDs με PCIe interface. Ήδη έχουν προταθεί διάφορα στάνταρ για τους BGA SSDs και με βάση αυτά, ο μικρότερος BGA SSD θα έχει μέγεθος μόλις 16x20x2 χιλιοστά

Δεν υπάρχουν σχόλια