ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Tor Project δημοσιοποίησε το δικό του Κοινωνικό Συμβόλαιο

Το Tor Project ανακοίνωσε σε μία ανάρτησή στο ιστολόγιό του ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο" το οποίο στην ουσία είναι μία σειρά από υποσχέσεις προς τους χρήστες του δικτύου του αλλά και μια αναφορά στις αρχές στις οποίες παραμένει πιστή η ομάδα πίσω από το Tor.

To Tor Project υπάρχει εδώ και μία δεκαετία, και η ανακοίνωση αυτή σε αυτή τη χρονική στιγμή προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Είναι πιθανόν οι developers  να ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ότι, παρόλο την αποχώρηση του Jacob Appelbaum, ο οποίος ήταν ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας του Tor, λόγω κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, δεν έχουν χάσει τον στόχο τους. Μπορεί να είναι βέβαια και οτιδήποτε άλλο. Όμως η πιο ενδιαφέρουσα υπόσχεση που δίνει η ομάδα αυτή είναι ότι "Ποτέ δεν θα ενσωματώσουμε  front doors ή back doors στα projects μας".

large.57ac40c53a15a_torstory.jpg

Η δυνατότητα του Tor να προστατεύει την ανωνυμία των χρηστών, έχει κάνει τον Tor browser το πιο χρήσιμο εργαλείο για όσους ψάχνουν για ναρκωτικά, παράνομα όπλα, πληρωμένους δολοφόνους, παιδική πορνογραφία και άλλα πράγματα τα οποία δεν βρίσκει κάποιος στο eBay ή στο YouTube. Πολλές υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα ήθελαν ένα backdoor στο δίκτυο του Tor, ειδικά αφού όπως έχει ανακοινωθεί και επίσημα η βασική πηγή εσόδων του Tor είναι κυβερνητικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. , οι οποίες είναι γνωστές για μαζική παρακολούθηση των χρηστών σε παγκόσμια κλίμακα. Tα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν απευθείας από την κυβέρνηση των Η.Π.Α αλλά μέσω άλλων ανεξάρτητων οργανώσεων.

Βέβαια το να ανακοινώνει το Tor ότι δεν θα ενσωματώσει κάποιο backdoor στις υπηρεσίες του δεν σημαίνει και πολλά αφού το FBI έχει αποδείξει ότι έχει τα μέσα να διεισδύει στο "dark web" με πρόσφατο παράδειγμα την αναγνώριση 1,500 χρηστών σε ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας με το όνομα "Playpen", χρησιμοποιόντας ένα ειδικό λογισμικό. Αυτή η ενέργειά του πυροδότησε πολλές διαμάχες σχετικά με τη νομιμότητα των αποδείξεων αφού δεν υπήρχε σχετικό ένταλμα έρευνας και τα στοιχεία συλλέχθηκαν μέσω ενός  malware.

Για όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το Tor Project και πως αυτό μπορεί να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μπορούν να επισκεφτούν τη σχετική ιστοσελίδα του Tor Project.

Δεν υπάρχουν σχόλια