ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΝΤΡΑ Ε.Ε.-GOOGLE ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

Την απάντησή της στις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μονοπωλιακές τακτικές που ακολουθεί η εταιρεία για την πλατφόρμα του Android, εξέδωσε η Google. Τον περασμένο Απρίλιο και μετά από έρευνα ενός έτους, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, εξέφρασε την αντίθεσή της στην τακτική της Google να απαιτεί από τους κατασκευαστές android smartphones, να προχωρούν σε προεγκατάσταση εφαρμογών της εταιρείας στα smartphones.
 Με τον τρόπο αυτό όπως αναφέρει η Ε.Ε, η Google «καθυστερεί την καινοτομία με το να μην επιτρέπει σε τρίτους κατασκευαστές τη δημιουργία ανταγωνιστικών εφαρμογών και υπηρεσιών με το ομαδοποιεί εφαρμογές και υπηρεσίες της που διανέμονται σε συσκευές Android μαζί με άλλα προϊόντα της». Στην απάντησή της η Google κάνει μια αρχική αναφορά στην ιστορία του Android, της πιο πετυχημένης mobile πλατφόρμας, κάτι που οφείλεται στην πληθώρα επιλογών που έχουν οι χρήστες αφού περισσότερες από 24.000 συσκευές από 1300 διαφορετικές μάρκες, έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά. Σύμφωνα με τη Google, το Android δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό αλλά τον έχει προωθήσει, με το οικοσύστημα του να «εναρμονίζει τα ενδιαφέροντα χρηστών, προγραμματιστών, δημιουργών λογισμικού και παρόχων κινητού δικτύου».
Στη συνέχεια η Google αντιτίθεται στην υπόθεση της Ε.Ε που είναι βασισμένη στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple, ενώ πιστεύει ότι τα πρώτα ευρήματα της έρευνας «υποτιμούν τη σπουδαιότητα των προγραμματιστών και τους κινδύνους του κατακερματισμού στο οικοσύστημα των κινητών συσκευών». Η ευελιξία που χαρίζει το Android στους κατασκευαστές που μπορούν να το τροποποιήσουν με όποιο τρόπο θέλουν, κάνει την πλατφόρμα ευάλωτη στον κατακερματισμό, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το Unix και το Symbian. Για το λόγο αυτό η Google αναρωτιέται «όταν ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τον κώδικά σου, πώς μπορείς να διασφαλίσεις πως υπάρχει μια κοινή και ακατακερμάτιστη εκδοχή του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος, ικανή να διασφαλίζει ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την ταλαιπωρία και το κόστος της δημιουργίας πολλαπλών εκδοχών των εφαρμογών τους;».
Η λύση της Google στο πρόβλημα αυτό είναι η συνεργασία της εταιρείας με κατασκευαστές για την καθιέρωση ενός μικρού επιπέδου συμβατότητας για όλες τις συσκευές Android, με τους κανόνες συμβατότητας του Android να του δίνουν τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τον κατακερματισμό και να διατηρήσει ένα υγιές οικοσύστημα για τους προγραμματιστές. Σε ένα σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης, η Google αντιτίθεται στις κατηγορίες για αναγκαστική εγκατάσταση των εφαρμογών της, με τους κατασκευαστές όπως αναφέρει να μπορούν να επιλέξουν το αντίθετο προσθέτοντας ότι το iOS και τα Windows Phone επιτρέπουν λιγότερες επιλογές σε εγκατεστημένες εφαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια