ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Nvidia αποκάλυψε την νέα της GPU, GV100, αρχιτεκτονικής Volta

Η Nvidia αποκάλυψε πριν λίγες ώρες την νέα της κορυφαία GPU αρχιτεκτονικής Volta, GV100. Η αποκάλυψη της νέας GPU, έγινε στην GPU Technology Conference (GTC) από τον ίδιο τον Jen-Hsun Huang, διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia. Πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο chip που κατασκευάζεται στα εργοστάσια της TSMC και το οποίο έχει σχεδιαστεί με στόχο τις μέγιστες επιδόσεις, όχι μόνο στα γραφικά, αλλά και σε τεχνική νοημοσύνη και GPU deep learning. Σύμφωνα με τον Jen-Hsun Huang, το GV100, εκτός από τεράστιο χρόνο, απαίτησε και 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, καθιστώντας το, το πιο ακριβό σχέδιο GPU στην ιστορία της εταιρίας. Όπως και πέρσι με το Pascal, η Nvidia τόνισε σε αυτή την πρώτη παρουσίαση της νέας της αρχιτεκτονικής, τις δυνατότητές της στο επαγγελματικό κομμάτι και κυρίως στους τομείς της τεχνικής νοημοσύνης και GPU deep learning, τα οποία κυριάρχησαν στην παρουσίασή της. Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η σημασία που δίνει σε αυτούς τους τομείς η NVidia, ώστε να ανακοινώσει την πρόθεσή της να εκπαιδεύσει 100.000 δημιουργούς εντός του 2017.
Η πρώτη GPU αρχιτεκτονικής Volta φέρει την ονομασία GV100, όπως και αναφέρθηκε ήδη. Αποτελεί τον διάδοχο της GP100 GPU αρχιτεκτονικής Pascal και πρόκειται για ένα πρωτόγνωρα μεγάλο chip των 815 τετραγωνικών χιλιοστών, το οποίο θα κατασκευάζεται στα εργοστάσια της TSMC με την μέθοδο κατασκευής των 12nm FinFET FFN. Το "N" στο "FFN", σημαίνει Nvidia. Με λίγα λόγια η TSMC δημιούργησε μια μέθοδο κατασκευής ειδικά για την Nvidia. 

Ο αριθμός των τρανζίστορ που περιλαμβάνονται στο chip φτάνει τα 21,1 δισεκατομμύρια, περίπου 6 δισεκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με την GP100. Nvidia και TSMC ωθούν ουσιαστικά την τεχνολογία στα όριά της προκειμένου να κατασκευάσουν την νέα αυτή πανίσχυρη GPU. Η GV100 διαθέτει 5376 CUDA cores και 672 Tensor cores, τα οποία είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της νέας αρχιτεκτονικής με στόχο την τεχνική νοημοσύνη και το GPU deep learning. Από εκεί και πέρα έχουμε 84 SMs, 336 Texture Units, 128KB shared memory, 6MB L2 cache και data bus των 4096bits για την επικοινωνία με την μνήμη τύπου HBM2. Το Volta διαθέτει την δεύτερη έκδοση της διασύνδεσης NVLink της Nvidia, με το συνολικό bandwidth να φτάνει τα 300GB/sec. Το TDP της GV100 φτάνει τα 300W.

Δεν υπάρχουν σχόλια