ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέοι επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης από την Intel

Η Intel ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες μια νέα σειρά επεξεργαστών χαμηλής κατανάλωσης. Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργαστών Atom, με την νέα σειρά να φέρει την κωδική ονομασία "Gemini Lake". Τα μοντέλα θα έχουν TDP μόλις 6W ή 10W και τα κορυφαία από αυτά θα πωλούνται ως Pentium Silver.
Τα υπόλοιπα μοντέλα θα πωλούνται ως Celeron. Να θυμίσουμε εδώ ότι οι Pentium αρχιτεκτονικής Core, εδώ και λίγο καιρό φέρουν την σήμανση "Gold", ώστε να είναι πιο εύκολο στον καταναλωτή να τους ξεχωρίσει από αυτούς που είναι αρχιτεκτονικής Atom. Σύμφωνα με την Intel, οι νέοι επεξεργαστές (στην πραγματικότητα μιλάμε για SoCs, περιλαμβάνουν με λίγα λόγια και το chipset), θα έχουν αυξημένες επιδόσεις έναντι των μοντέλων της προηγούμενης σειράς "Apollo Lake", ενώ θα είναι αναβαθμισμένοι και στις multimedia δυνατότητές τους, διαθέτοντας αναβαθμισμένο κύκλωμα για media decoding/encoding. Η Intel αναφέρει ότι οι νέοι Pentium Silver N5000 και J5005, είναι από 58% έως 68% ταχύτεροι στο SYSMark 2014 SE έναντι των Pentium N3540 και J2900, με τους τελευταίους πάντως να ανήκουν στην σειρά "Bay Trail" η οποία είναι τρεις γενιές πίσω. Δυστυχώς δεν παρέχει κάποιο κάποιο συγκριτικό των νέων επεξεργαστών με τα μοντέλα της σειράς "Apollo Lake" που αντικαθιστούν.
 Στον τομέα των γραφικών, η ενσωματωμένη κάρτα των "Gemini Lake", είναι η ίδια με αυτή στα μοντέλα "Apollo Lake", ελαφρώς αναβαθμισμένη, έχοντας πλέον υποστήριξη και για 10bit HEVC και VP9. Ανάλογα το μοντέλο, η κάρτα γραφικών διαθέτει από 12 έως 18 EUs και συχνότητα λειτουργίας από 250MHz έως 800MHz. Υποστηρίζει Direct3D 12_1, HDMI 2.0 και Local Adaptive Contrast Enhancement (LACE). Στον τομέα της μνήμης οι νέοι επεξεργαστές υποστηρίζουν μνήμη τύπου DDR4 σε dual channel, αλλά όχι και μνήμη DDR3L, όπως η προηγούμενη σειρά. Όσον αφορά την υποστηρίξει αποθηκευτικών μέσων, οι νέοι επεξεργαστές υποστηρίζουν SATA HDDs και SSDs, PCIe 2.0 x2/x4 SSDs, καθώς και eMMC 5.1. Όσον αφορά τα I/O interfaces, περιλαμβάνεται υποστήριξη για USB 3.0/2.0, USB Type-C, SPI, SDXC, αλλά και CNVi (Connectivity Integration Architecture) MAC blocks για Wi-Fi, Bluetooth και baseband modem. Συνολικά η σειρά "Gemini Lake"(PDF) περιλαμβάνει έξι μοντέλα, δύο Pentium Silver και τέσσερα Celeron. Τα κύρια χαρακτηριστικά και τις τιμές τους, σε παρτίδες των 1000 κομματιών, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Τα πρώτα συστήματα με επεξεργαστές της σειράς "Gemini Lake" αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια